31 d’octubre, 2011

Cava dolç amb panellets

Quan jo era petita a casa es bevia semisec. De fet no hi havia cap altre tipus de cava, entre altres coses perquè la tecnologia del control d’elaboració no permetia grans filigranes. Amb l’arribada de l’acer inoxidable, els controls de fermentació i amb la millora tecnològica dels cellers, els caves van canviar i vam descobrir els bruts i bruts nature.

I els semisecs van caure en l’oblit més absolut.

Molts cellers van deixar l’elaborar-los o simplement els feien com a productes residuals adreçats a algun mercat concret o per a consumidors nostàlgics i generalment d’edat avançada.

D’uns anys cap aquí, però, hem vist com els caves dolços i semisecs tornen a treure el nas i molts cellers han optat per crear un cava dolç dins el seu portafoli i prestigiar-lo com un producte de qualitat per consumir amb maridatges especials.

I quin maridatge millor que el de les castanyes i els panellets per aquesta nit? Que em perdonin des de l’Empordà, Tarragona, el Priorat, la Terra Alta.. i tants d’altres però a mi no m’agrada acompanyar els panellets amb els vins dolços i les misteles clàssiques. L’acumulació de dolçor se’m fa massa feixuga.

Per a aquells que us passi el mateix podeu optar per acompanyar els panellets amb caves dolços o semisecs. Una alternativa interessant i original que pot ajudar a generar comentaris a la taula i valoracions sobre la combinació. Jo hi aposto fermament perquè el carbònic refrescant del cava em permet eixugar del paladar la sensació enganxosa del greix i el sucre dels panellets però mantenint la sensació de dolçor en el maridatge.

Compte! No intenteu aquest mateix experiment amb un cava brut o Brut Nature ja que la manca de licor d’expedició o de sucre afegit al cava provocaria massa contrast al paladar i acabaria sent un fracàs, per molt bon cava que hi poseu.

Per trobar aquest tipus de caves cal anar a les botigues especialitzades on de ben segur us podran aconsellar però per si voleu algunes propostes us recomano el Gramona Gran Cuvée de Postres Dolç, el Juve y Camps Cinta Púrpura semi sec, el Llopart Nèctar Terrenal, l’Albet i Noya Dolç de Postres o el Freixenet Malvasia.

Tots ells són grans productes amb característiques diferenciades, com les varietats d’elaboració o el temps de criança, però us asseguro que no us deixaran indiferents. A més tots ballen dins la mateixa gamma de preus i els podeu trobar a 8 o 9 euros aproximadament.


Cap comentari:

Publica un comentari