24 de setembre, 2011

La Mostra canvia, o com a mínim ho intenta

Vaig visitar ahir la Mostra de Vins i Caves de Catalunya encuriosida pels canvis anunciats per aquest any i que, entre altres, inclouen el tancament de la venda de tiquets a les 8 del vespre per evitar convertir el consum moderat en excessos alcohòlics; el canvi de les clàssiques copes “catavins” per altres Riedel de tast professional; la substitució de la gran carpa de tast de l’any passat, per petits espais pels consells reguladors; l’eliminació de la doble filera d’estands a banda i banda del moll de la fusta o l’augment d’expositors, entre altres.

La veritat és que els canvis es noten i la munió de crítiques i comentaris que ahir divendres entomava amb paciència el director de l’Incavi, Jordi Bort, també. Crítiques provinents sobretot de persones que, de cop i volta, es trobaven que havien de pagar 5 euros per una copa i 5 més per un val de 6 tiquets de degustació, de vi o cava. Cosa que, per cert, no vol dir que es poguessin tastar 6 vins diferents, ja que molts tastos costen de 2 a 4 tiquets. O també crítiques per la mida dels estands, que no han acabat d’agradar a molts expositors que malgrat que no han de pagar tant aquest any pels seus estands veuen que sols disposen de tres metres de façana en comptes dels 4 metres habituals

De tota manera m’agraden aquests canvis. I possiblement als cellers també, a jutjar per l’augment del nombre d’expositors. Tot i que com sempre les xifres ballen a gust. Encara es pot llegir al bloc de la mostra de l’any passat que al 2010 van participar-hi 32 cellers, mentre que ara ens diuen que van ser 27 i que enguany n’hi ha 55. Suposo que per justificar-nos que han augmentat el doble. (Que dolentes que són les hemeroteques a Internet, senyors).

Però anècdotes a part, penso que, tret dels espais de tast dels Consells reguladors que resulten petits i poc operatius, els canvis en aquesta mostra són positius i consoliden un camí en el que s’està treballant des de fa uns anys. Un sender que resulta inevitable si realment es volen promoure els vins catalans com a productes de qualitat. Segur que implantar aquests canvis en una mostra de caire tan popular com la de Barcelona és complicat i molta gent no els entendrà, però em quedo amb el plaer de poder tastar en bones copes i assaborint vins com un Clos Mogador o un Manyetes, a la Mostra. Això si, em va costar 8 tiquets la degustació.

No espero que les valoracions oficials m’expliquin quines conclusions n’extreuen perquè sempre solen ser de color rosa. El temps serà qui determini si la línia encetada es consolida. Cosa que espero.

Cap comentari:

Publica un comentari