13 de gener, 2011

Jay Miller desembarca a Catalunya

A l’estil de “Bienvenido Mr. Marshall”, un centenar de cellers catalans esperen aquests propers dies la visita d’un dels crític de vins més influents del món per darrera del seu cap, en Robert Parker. I no és per menys ja que una bona puntuació de Jay Miller a The Wine Advocate pot catapultar un vi al mercat nord-americà i multiplicar les seves vendes fins a exhaurir existències.

Trenta cellers per visitar i tres centes setanta mostres de vi i cava per tastar, més els productes que degusti a cadascun dels cellers, són les xifres d’un viatge que comença avui dijous amb una visita de deu dies a Catalunya i dos a Aragó.

El programa, que s’ha hagut d’anar modificant constantment al llarg de la setmana, preveu un atapeït calendari de visites, sessions de tast i trobades amb empresaris catalans que s’ha fet atenent la peticions del propi Miller que ha demanat als organitzadors quines zones volia visitar, quins cellers i on volia tastar (DOQ Priorat, DO Montsant, DO Empordà i DO Penedès).

Per desig exprés de Miller en aquesta ocasió tan sols es tastaran vins negres i caves, blancs o rosats. La recepció de les mostres l’ha coordinada l’Incavi que ha demanat, com a requisits indispensables, que els vins i caves es poguessin adquirir als Estats Units, que es fixés el seu preu en dòlars i que no fossin anyades tastades prèviament pel crític.

De psicòleg a crític de vins

Si Robert Parker va passar d’advocat a crític de vins de prestigi internacional, un dels seus principals col•laboradors tampoc es queda curt. Jay Miller té 64 anys, és psicòleg clínic de formació i enguany ha celebrat el seu que vint-i-cinquè aniversari tastant al costat de Parker. A banda dels vins espanyols, Miller també puntua els vins de Xile, Argentina, Washington, Oregon i Porto per la revista.

Home de poques paraules, en una recent entrevista al portal Verema amb Pancho Campo, co-organitzador de la visita junt amb l’Incavi, Miller reconeixia que durant els primers anys de The Wine Advocate, als Estats Units sols coneixien Torres, Vega Sicilia i una mica de Rioja i afegeix que quan havien de tastar els vins disponibles al mercat americà solien ser sessions de tast poc interessants. Ara, però, en destaca la diversitat de varietats i afegeix que “és impressionant el salt qualitatiu que han fet els vins espanyols en els darrers 15 o 20 anys, convertint-se en el país que ofereix la millor relació preu-qualitat”.

4 comentaris:

 1. 3 cellers/dia
  37 mostres vi/dia
  etc...
  Tots aquests números em demostren la credibilitat a donar a aquesta gent que darrerament s'han posat tant de moda i que amb les seves puntuacions eleven o enfosen el treball dels tants i tants enòlegs.
  Menys mal, que sempre, per damunt de tot aquest glamour, ens quedaran els nostres sentits per tastar els vins que ens vinguin més degust, independentment dels números màgics del sr Parker i companyia.

  ResponElimina
 2. No són 37 mostres dia. Aquest dissabte ha tastat més de 150 caves. En total tastarà uns 1.300 vins i caves fins al 23 de gener. Jo he estat tastant amb ell i és un home professional, seriós, senzill i amb un toc divertit. Pregunta, pren notes i observa cada ampolla a etiqueta descoberta.

  ResponElimina
 3. Coincideixo amb en Ramon. Jo vaig tastar amb ell ahir dissabte al matí durant la sessió de vins negres i certament em va impressionar. M'esperava un tast més de "tira-tira" i em vaig trobar amb una sessió pausada i sense presses.

  ResponElimina
 4. S'ens dubte que es innegable la capacitat d'aquest personatge alhora de tastar els diferents vins. Admirable, no us ho nego pas. Però això de posar un número a un vi, és d'aquelles coses que no entendre mai. Una injusticia per la bona feina que fan tants i tants cellers.
  No obstant, entenc que vivim en un món on la gran majoria de les coses es puntuen i passen exàmens continuament. Així doncs, que segueixi el show!

  ResponElimina