19 de novembre, 2010

Vins, història, gastronomia i literatura

Autor: Pere Sans

Títol: CVINA
Editorial: Comanegra
ISBN: 978-84-937519-1-3
PVP: 29,50 http://www.casadellibro.com/

No sé pas si és un llibre d’història del vi i de la gastronomia amb apunts de receptari o un compendi de receptes amb pinzellades d’història, però el cert és que m’està agradant enormement el llibre que tinc aquest dies entre mans.

Es tracta de CVNIA, de l’enòleg i gastrònom Pere Sans, que des de la comarca de l’Anoia ens proposa un apropament a la cultura del vi i la cuina a la mediterrània aportant experiències personals completades amb cites de l’enòleg Ramon Pere de Novas o el folklorista Joan Amades, entre altres. Tampoc falten referències a la Roma i la Grècia clàssiques, alguna cita de Lluís Llach o frases contundents recollides de personatges de tota mena en l’encapçalament dels capítols.

Si em centro en els continguts no puc més que lloar les entrades sobre història del vi, les lliçons sobre vins tranquils rancis, dolços, escumosos, vermuts, i un llarg etcètera que posen a l’abast del lector un ampli ventall de coneixements explicats de forma senzilla i entenedora.

Sans completa la vessant històrica amb un gran nombre de receptes fetes amb vi, amb un abús considerable de receptes franceses, que l’autor justifica al final del llibre tot argumentant la seva passió mesurada per la cuina i els vins del país veí i la manca de tradició de vins de qualitat que ha tingut Catalunya fins fa ben pocs anys.

El que segur que hi trobaran serà qualsevol recepta feta amb vi que hi cerquin, des del clàssic pa amb vi i sucre fins les postres més elaborades, passant per plats de cullera contundents com l’escudella dels veremadors champenoise o la cabra empebrada a la brasa. Això sense oblidar menges amb peix i marisc, plats clàssics com les raitos o creacions originals com la sopa de vi, el camembert al vi o el cervelle de canut.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada