26 de novembre, 2010

Bugada al sistema penedesenc

Acabo de lliurar (tard com sempre) el meu darrer article de la revista Perpectiva de l’Adeg que apareixerà d’aquí a pocs dies. Us proposo un petit tast de l'escrit per anar fent boca..... (així que aparegui publicat en penjaré el contingut complet)

Què els semblarien mil titulars de premsa anunciant que la Do Penedès ha decidit donar de debò un cop de timó i que augmentaran tant els controls de qualitat que sols entraran com a vins amb DO la meitat dels que hi ha actualment? No creuen que aquesta seria una notícia bomba i que començaria a donar una percepció de que les coses es volen canviar de debò?

En honor a la veritat la idea no és ben bé meva sinó que me la va inspirar el propi director del Consell Regulador, en Josep Ribas, quan en el decurs d’un dinar amb representants de diversos mitjans va explicar que els antics vins del Priorat eren durs i difícils. “I quan va canviar el Priorat?”, va preguntar. “Doncs el dia que van arribar els quatre elaboradors i de fora i van decidir fer cau i net amb el que s’havia fet fins ara”.

Sincerament crec que aquí no cal ser tan radical com van haver de ser-ho allà ara fa 15 o 20 anys però ja fa temps que fa falta una bona bugada d’aquelles que estens un dia de vent i que, en recollir la roba, trobes que han volat la meitat dels llençols.

El Penedès té molt bons vins i una diversitat climàtica fenomenal. Zones com les dels costers de l’Ordal, el Garraf, les vessants muntanyoses del Baix Penedès, les planes i els costers de Mediona o les terres altes de Pontons poden donar, i de fet ens regalen cada any, vins excel•lents. Segurament poc coneguts encara però majoritàriament genials i dignes de competir amb qualsevol gran vi de qualsevol gran zona que es vulguin imaginar.

La resta deixem-la pel cava. No pas perquè siguin de qualitat inferior. Al contrari. Deixem-les-hi perquè és en aquestes zones on la producció pel cava pot esplaiar-se amb comoditat i perquè és aquí on neixen productes fenomenals.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada