03 d’octubre, 2010

Podré comprar ampolles al Cavatast?

Crec que he perdut el compte de les vegades que he visitat el Cavatast acompanyada d’alguns amics no residents a Sant Sadurní ni a la seva rodalia. Gairebé sempre que ho fet acaba apareixent la mateixa pregunta en un moment o un altre:

- Aquest cava està bé, tu! En puc comprar una ampolla?

I la resposta cada vegada ha estat la d’una negativa, així que els dos darrers anys he optat per no convidar-hi ningú i fer-hi un tomb sola tot tastant novetats i fent-la petar amb uns i altres.

Ja fa anys, parlant amb el director del Patronat de Turisme de Sant Sadurní, en Joan Capellades, em deia que la no venda de producte respon a la voluntat de mantenir una fira de degustació, a la de no interferir en el comerç local de venda de caves i a una qüestió de logística.
Botiga de la darrera Mostra
de Vins i Caves de Catalunya


Jo continuo pensant que és un error. A les 11 de la nit no hi ha cap comerç obert per comprar cava i si pensem que la gent recordarà aquell cava que ha tastat i es desplaçarà un altre dia a Sant Sadurní per comprar-lo a una botiga o directament a la cava, és que no ens adonem que estem perdent unes oportunitats de compra impulsiva importants. Entenc que hi hagi algú que temi fomentar el “botellón” al carrer però això se soluciona ràpidament venent producte a temperatura ambient.

No crec que sigui tan difícil si cada vegada són més les fires que opten per incloure una botiga. La més recent ha estat la de la Mostra de Vins i Caves de Catalunya a Barcelona on s’han fet un bon tip de vendre.

A veure si aquest any, al Cavatast, puc comprar-ne! De moment les bases per als expositors especifiquen clarament que es tracta d’una fira de degustació però no diuen res de prohibir vendre producte directament. Ho provarem.

5 comentaris:

 1. L'autor ha eliminat aquest comentari.

  ResponElimina
 2. El Cavatast té actualment el format que té i no ha de tenir eternament el mateix. El format actual és el que és, una fira de degustació amb voluntat expressa de no vendre a peu d'estands, la qual cosa no està renyida amb que aquestes persones que portes convidades no puguin trobar el producte que tan els agrada de moltes maneres, una d'elles és acordar amb l'expositor que elabora aquell producte una fórmula per poder-se fer amb un determinat nombre d'ampolles, de fet avui en dia és molt senzill, per sort.
  Per altra banda, la proposta que comentes de la Mostra de Vins i Caves pot ser una bona iniciativa, de fet fa uns anys la vam valorar de fer en el Cavatast "la botiga del Cavatast" i nova prosperar per res del que comentes que en alguna ocasió et vaig comentar, sinó per altres qüestions.
  El Cavatast, com totes les activitats que es van repetint, requereix de reflexions, valoracions i possibilitats de millores, canvis, novetats. Evidentment recollim les teves propostes, tot i que aquest any en principi encara no podràs comprar directament, però t'animo a que continuïs convidant amics i de ben segur que parlant-ne amb els expositors podreu trobar una manera fàcil de que us puguin fer arribar aquell producte que més us agradi.
  Des del Patronat de Turisme i Comerç realment estem treballant perquè el comerç i el turisme evolucionin vinculadament, doncs iniciatives justament com el CAVATAST, i que la Fira Comercial es dugui a terme justament les mateixes dates (a partir del 1997, primer any del Cavatast), van en aquests línia.
  Segurament, cal millorar, per descomptat, en això estem i estarem. Us agraïm molt els comentaris i us animem a que ens continueu suggerint millores i novetats, seran molt benvinguts.

  ResponElimina
 3. Joan, continuo pensant que falta arrodonir el vincle entre celler i consumidor amb l'acte de compra. Algun dia potser ho veuré. De moment no dubtis que vindré a tastar (espero que acompanyada de quants més amics millor) totes les novetats i noves anyades que poguem trobar a la Mostra.

  ResponElimina
 4. Jo també hi vaig ser a la Mostra de Vins i Caves a Barcelona i vaig poder comprovar l'aventatge de la botiga i de com està muntada.
  Crec que és molt interessant que hi hagi una botiga per comprar vins i caves, no tan sols al Cavatast de Sant Sadurní d'Anoia sinó també al Vijazz de Vilafranca. En tots dos llocs ens falta aquesta aquesta botiga i, se'ns dubte, és molt necessari. Quan t'interessa el vi o el cava que tastes has de trobar un paperet o apuntar al mòbil la marca, el nom, l'anyada, les varietats... per després anar-lo a comprar a la botiga (o a demanar-lo al restaurant).
  La botiga de la Mostra, a més, era molt diferent de la que podem trobar a l'espai celler de la Fira del Gall. En aquí, les ampolles les pots tocar, pots llegir l'etiqueta... cosa que a la Fira del Gall tens les ampolles darrera d'un taulell i les has de demanar i això, vulguis o no, talla una miqueta o fa mandra...
  Exportem la botiga a les nostres fires i mostres de vins i caves del Penedès!

  ResponElimina
 5. La meva experiència en la botiga de la Mostra de Vins i Caves de Barcelona, és totalment positiva, on hem pogut veure, com la gent ve a la botiga cercant un producte que ha tastat en algun dels estands, i a la vegada aprofita per endur-se'n un altre que troba atractiu. El format de triar i remenar a més agrada molt. Hem de pensar que moltes de les marques presents (les més petites) a la fira, tenen problemes de distribució, cosa que complica tornar a consumir el producte un cop tornes a la teva població, ja que no el trobes en el teu lloc de compra habitual, i en quant a acordar amb el celler la possibilitat de comprar el seu producte i enviar-li a casa tampoc és fàcil, ja que moltes vegades implica comprar una caixa, i pagar els costos d'enviament que no són pocs. En quant a lo de la competència amb les botigues de vins locals, penso que és la mateixa que fa les empreses de càterings als restaurants, o els que venen embotits o formatges a les botigues del poble, potser es podria cedir cada any la botiga a un comerç especialitzat del poble. Desde el punt de vista del Caixa Penedès Vijazz, si trobem el finançament necessari, ja que es tracta d'un espai deficitari, pel cost de la infraestructura i personal, tenim la intenció de montar una botiga de vins i caves, ja que tot i permetre la venda de producte en l'estand, els expositors ho demanen, per evitar tenir que tenir canvi, estoigs, caixes,etc... Espero que us serveixi una mica la nostra experiència

  ResponElimina