16 d’octubre, 2010

Per a què serveix debatre sobre la verema?

Fa unes quantes hores que paeixo el debat sobre la verema al Penedes, organitzat un any més per l’Acadèmia Tastavins del Penedes i encara no l’he digerit. Per ser sincera crec que no va servir de res. Tot i les bones intencions que posen cada any els organitzadors, va acabar com sempre: amb moltes paraules però cap concreció.


L’únic al•licient de l’edició d’enguany va ser la transmissió que Penedès Televisió va fer en directe de l’acte, tot i que el format televisiu va obligar a fer pauses de 15 minuts que arribaven quan més encès estava el diàleg. A més suposo que els espectadors que el van seguir se’l van prendre com qui mira un ple municipal, perquè ni la durada de les intervencions ni la realització que se’n va fer, convidaven a enganxar-se al televisor.

Pel que fa als ponents em sembla que comença a ser hora de fer un replantejament d’alguns dels convidats. Faltaven representants importants del sector i sobraven (a criteri personal) algunes de les persones convidades a la taula.

Però el més important és que si no hi ha algun tipus de voluntat de concreció no cal esmerçar esforços en fer un debat que any rere any repeteix gairebé els mateixos conceptes sense cap passa endavant. Preus de la matèria primera i comercialització van tornar a ser els dos gran eixos convertits en un cercle viciós sense que mai pugui haver un acostament.

Això si, el debat va deixar algunes frases bones per recordar. Per mi la millor, la d’Ignasi Sants, de l’Institut de Sant Isidre :

Ramon Francàs:
Molts elaboradors amaguen que són del Penedès quan surten a vendre

Mercè Rossell:
Crec en les subzones com la del Garraf o subzones per la DO Cava perquè cadascú defensi la seva tipicitat

Lluís Ràfols:
Mercat i consumidors internacionals no tenen cultura ni coneixement de les subdivisions.
En aquest barco hi anem tots, com en el Titànic, i si el barco s’enfonsa ens enfonsem tots.

Sadurní Olivé:
No hi ha cap viticultor que aspiri a viure amb 6 hectàrees. I amb 60 gairebé tampoc.

Joan Pascual:
Aquest any s’ha pagat el raïm a 30 pessetes, el mateix que l’any 84.

Jordi Cuyàs:
Cal un refundació de l’Incavi o no anirem bé.
Juguem al joc dels països subdesenvolupats amb el vistiplau de l’administració que li riu les gràcies al sector.
Dels ceps en pengen raïms, ampolles i turistes.

Oriol Guevara:
No pot ser que el germà gran de l’administració ens digui cada vegada el que hem de fer.
De les vinyes en pengen ampolles i a qui li agradi bé i a qui no també.
No ens podem beure tot el vi que elaborem, hauríem de beure 50 ampolles per persona i any.

Joan Peret
Amb deu collites com aquesta us asseguro que no quedaran pagesos al Penedès.

Francesc Olivella:
El futur del Penedès depèn del que sapiguem fer en l’àmbit de l’enoturisme.

Ricard Rafecas:
Les tres grans marques: Torres, Freixenet i Codorníu fan que el paraigües del Penedès no sigui possible.

Josep Marrugat:
Si el Penedès és de les grans marques no ens calen directors generals i parlem directament amb els senyors Torres, Freixenet i Codorníu.

Isabel Vidal:
Ja fa temps que parlem del que volem ser quan siguem grans i ara que ho som continuem igual. Potser cal un reset.

Ignasi Sants:
A dia d’avui hi ha plantacions de ceps que si s’haguessin arrencat i s’haguessin plantat de cereals serien més rentables.

6 comentaris:

 1. Com a mínim serveix, el debat, per constatar que seguim igual, que no hi ha ambició i que només compta l'opinió i la voluntat dels de sempre, malgrat que la diagnosi evidencia greus mancances.

  ResponElimina
 2. Jo el debat no el vaig poder seguir per televisió però la varietat dels extractes que has realitzat em semblen del tot indicats ja que recullen les essències que s'escolten tot sovint en diferents cercles.
  Segons Mercè Rosell creu que hauren d'existir subzones però la rèplica de Lluís Ràfols em sembla del tot realista "Mercat i consumidors internacionals no tenen cultura ni coneixement de les subdivisions". Molts diuen que el futur està en el mercat internacional... algú a Rússia sap on està el Penedès o Rueda? Però de ben segur que sí poden intuir on està Espanya i, fins i tot, Catalunya o Barcelona (la potent marca! de la qual ens hi hauríem d'anar lligats). Potser sí que cal les DO Vinos de España i Catalunya... Torres que embotella? Amb DO Catalunya! visió de vendes, no pas de sentimentalisme.
  Un dels altres problemes que té el Penedès es que li sobren vinyes a cabasos. Si! Això és una realitat i enlloc de disminuir l'extensió en els darrers anys s'ha incrementat guanyant terreny a d'altres cultius i als boscos. Bon comentari d'Ignasi Sants i també d'Oriol Guevara quan diu "No ens podem beure tot el vi que elaborem, hauríem de beure 50 ampolles per persona i any". Tenim excedents de producció de raïm i de vi. Els pagesos volen que el preu sigui més elevat, doncs amb menys vinyes, menys raïm, més preu.
  Quan el Cuyàs diu que dels ceps penguen raïm, ampolles i turistes... això últim ho veig difícil perquè a molts pocs elaboradors els interessa l'enoturisme i, a més, tal i com s'ha fet la promoció econòmica de Vilafranca, que justament la feia el mateix Cuyàs no ha estat del tot encertada. Les propostes de l'administració, sigui quina sigui, no és aconseguir més vendes, sinó que l'administració miri de treure profit de l'assumpte i es pugui generar ocupació en els camps dels serveis, en la restauració, en els museus... però tal i com van les coses ara...

  ResponElimina
 3. Com tu deies, un plegat de tòpics que no fan més que passar full. A esperar un any més, per veure si la regulació que espera el sector no la mira l'administració com fins ara, és a dir, plegada de braços, sinó ajudant per que no sigui sobtada i traumàtica com sembla que serà si el proper govern fa el que ha de fer; imaginar, invertir una mica més de matèria gris, i destituir urgentment tot el personal directiu de l'Incavi per fer les coses amb fusta nova i senderi. Esperem.

  JOrdi Alcover

  ResponElimina
 4. Voldria fer una pregunta: que espera el sector de l'INCAVI? Qui es considera el sector? pagesos, elaboradors, associacions, grans elaboradors? Tots dins d'una mateixa bossa?
  O hauria ser "el sector" qui s'hauria de posar les piles?

  ResponElimina
 5. Imma, hem estat plenament coindidents en els nostres post. Molt de debat, absències rellevants i cap concreció.

  ResponElimina
 6. i de la sobreelaboració no en parla ningú?? tenim uns vins, per dir-ne d'alguna manera, que haurien d'estar prohibits de portar qualsevol segell de qualitat... comencem a fer neteja?? potser serà la manera de vestir una DO com dèu mana...

  ResponElimina