25 de setembre, 2010

CONVERSES A L’ANTARA

Article publicat al número 100 de la revista de l'Adeg coincidint amb el seu número 100.

Si això fos un conte començaria dient que hi havia una vegada, en una trobada informal, es van reunir enòlegs de diferents cellers catalans i cadascun d’ells va començar a fer volar la imaginació i va explicar en veu alta aquell projecte amb el que somiava, aquella idea que tenia al cap de feia temps o aquell anhel que no podia satisfer per les característiques de l’empresa on treballava o pel dia a dia de la seva feina. Mentre deixaven volar la imaginació algú va preguntar perquè no posaven fil a l’agulla per fer-ho realitat.
Però sortosament aquest no és cap relat infantil i va ser en aquell punt quan els projectes van començar a prendre cos i poc després va veure la llum 10 Sentits, un concepte difícil de definir i que enllaça més amb la voluntat, els somnis i l’experimentació que no pas amb el d’un projecte empresarial.

Els protagonistes de tota aquesta història són deu coneguts enòlegs catalans que treballen o provenen de diferents zones del país, alguns d’ells penedesencs. La majoria signen l’autoria de grans vins tot i que aquesta signatura no sempre apareix impresa i ara han volgut fer un pas més de creació conjunta i experimentar amb un projecte comú. Per fer-ho treballen des d’unes instal•lacions del Bages i reivindiquen l’anonimat per donar protagonisme als seus vins que són els que culminen la seva creació original i que cada any tindran un concepte totalment diferent.

Creació lliure i absoluta

Els 10 Sentits es va començar a crear a la primavera del 2009 a partir d’un ideari que els enòlegs han penjat al web www.10sentitst.cat a partir de conceptes com la creació lliure de tot tipus de productes sense estar subjectes a la voluntat del propietari del celler; el gaudi de la creació, sense pressió comercial; l’aprenentatge; la transmissió d’il•lusió i passió pel món del vi; la potenciació de la figura de l’enòleg com a veritable autor intel•lectual dels vins; l’impuls de les causes perdudes i de la investigació d’allò que no és pròpiament comercial; la renovació d’idees i l’evolució de consciències ancestrals; la suma de sinèrgies per catalitzar nous projectes; l’aportació d’experiència i finalment la reivindicació del terrer com a expressió de la cultura lligada a la terra.

D’aquest decàleg, aquest primer any han sorgit quatre vins de registre especial: un Trepat Blanc del Priorat, trobat entre altres varietats dins una mateixa vinya; una Carinyena Blanca de l’Empordà; un Sumoi Blanc, de vinyes velles procedents de Salomó, al Tarragonès i el mateix vi però amb tres mesos de roure americà. Per cercar les varietats han recorregut mig país buscant rareses i en algun cas han salvat in extremis les vinyes d’una arrencada gairebé segura.

No volen estar subjectes a normatives i per aquest motiu reivindiquen per exemple en nom de carinyena en comptes de samsó; es permeten el luxe de fer vinificacions més que especials i d’etiquetar o tapar el vi com millor creuen.

Els primers resultats els van presentar aquesta passada primavera i els venen únicament a través del seu web. La del 2009 serà doncs la primera i única anyada d’aquests vins, perquè l’equip insisteix en no perpetuar els seus projectes per tal de poder crear i innovar de forma constant. Una idea realment original en un món vitivinícola que, com tots els altres, no s’escapa de l’amenaça de la crisi econòmica i la necessitat de servilisme davant un mercat que tot sovint oblida o arracona petites pedres precioses.

Ara ens caldrà esperar quina és la nova sorpresa que ens tenen preparada. La tenen guardada al calaix mentre esperen poder cobrir les despeses generades aquesta primera anyada i començar a treballar en la propera.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada