09 de maig, 2010

M’esperava més

Fa poc més d’una setmana, a la presentació que vaig fer a Barcelona de la Guia de Vins de Catalunya, deia que un dels al•licients de les guies és el d’incentivar el consumidor a tastar aquells productes que s’han valorat de forma especialment positiva, tot i que també advertia que això implica una necessària comparativa entre el producte que tasta el particular a casa seva i el que han tastat els professionals per valorar la guia.

Avui mateix he pogut comprovar-ho en pròpia persona i afegir el pes de l’anyada en la valoració dels productes.

Ha estat amb el cava Rexach Baqués Gran Carta Brut que he tastat a l’estand que el celler ha tingut tot el cap de setmana a la Fira de Guardiola de Font-rubí.

M’esperava el millor cava de Catalunya i m’he trobat amb un cava bo però no espectacular. Suposo que se m’ha notat a la cara perquè qui m’ha atès s’ha afanyat a dir-me que potser no estava bé del tot perquè havia estat desgorjat fa un mes. Certament i un cop passada l’acidesa inicial el cava traspuava interessants aromes a fruits secs i una sensació cremosa al paladar que de sobte es veia interrompuda per una invasió secant que s’emportava tota la saliva de les papil•les.

En definitiva ha estat una petita decepció per la que no he sabut trobar culpable. De fet tampoc no ho he pretès.

La guia fa el seu paper tastant una anyada que no era la que jo he provat avui i oferint la valoració d’uns experts que podem compartir o no. El celler treu al mercat l’anyada que té i és lògic que es beneficiï del renom per la puntuació obtinguda, tot i que si el cava no està en el seu moment òptim de consum potser seria bo deixar-lo reposar una mica més a l’ampolla. El principal problema, però, el veig en el consumidor que, potser mogut per la mateixa curiositat que la meva, pot arribar a rebutjar els consells de la guia o a no valorar adequadament un vi tranquil o un cava sense tenir en compte molts d’aquests condicionants i penalitzant injustament a una o altra part.

Hace poco más de una semana, durante la presentación que hice en Barcelona de la Guía de Vinos de Cataluña, decía que uno de los alicientes de las guías es el de incentivar el consumidor a probar aquellos productos que se han valorado de forma especialmente positiva, pese a que también advertía que ello implica una necesaria comparativa entre el producto que prueba el particular en su casa y el que han probado los profesionales al hacer la valoraciones de la guía.
Hoy mismo he podido comprobarlo en propia persona y añadir el peso de la añada en la valoración de los productos.
Ha sido con el cava Rexach Baqués Gran Carta Brut que he probado en el estand que la bodega ha tenido todo el fin de semana a la Feria de Guardiola de Font-rubí. Me esperaba el mejor cava de Cataluña y me he encontrado con un cava bueno pero no espectacular. Supongo que se me ha notado a la cara porque quien me ha atendido se ha aprestado a decirme que quizás no estaba bien del todo porque se había hecho el degüelle hace un mes. Ciertamente y una vez superada la acidez inicial, el cava ofrecía interesantes aromas a frutos secos y una sensación cremosa en el paladar que de pronto se veía interrumpida por una invasión secante que arrastraba toda la saliva de las papilas.
En definitiva ha sido una pequeña decepción para la que no he sabido encontrar culpable. De hecho tampoco lo he pretendido.
La guía hace su papel probando una añada que no era la que yo he probado hoy y ofreciendo la valoración de unos expertos que podemos compartir o no. La bodega saca al mercado la añada que tiene y es lógico que se beneficie del renombre por la puntuación obtenida, aunque si el cava no está en su momento óptimo de consumo quizás sería bueno dejarlo reposar algo más en la botella.
El principal problema lo veo en el consumidor que, quizás movido por la misma curiosidad que la mía, puede llegar a rechazar los consejos de la guía o a no valorar adecuadamente un vino tranquilo o un cava sin tener en cuenta muchos de estos condicionantes y penalizar injustamente a una u otra parte.

1 comentari: