27 de maig, 2010

Ens calen arguments per mostrar que el Penedès és important, però sou vosaltres els que ens els heu de mostrar

“Ens calen arguments per mostrar que el Penedès és important, però sou vosaltres els que ens els heu de mostrar”. El sumiller Pitu Roca, del Celler de Roca, feia aquest advertiment el passat dijous als principals cellerers penedesecns reunits al castell de Sant Martí Sarroca per lliurar els primers passaports Qalidès, un reconeixement a la tasca de professionals destacats en la defensa de vi i territori

A l’acte no hi faltava cap dels que tallen el bacallà: des del Conseller Llena al president de la DO Penedès, passant pel director de l’Incavi i els propietaris o representants dels nous cellers que integren el grup Qalidès, una agrupació dedicada a reivindicar la qualitat dels vins penedesencs, la seva identitat i la petjada territorial de la zona i que uneix els cellers de més qualitat de la zona.

Cal promoció però també calen arguments de venda que diferenciïn els vins penedesencs de la resta dels seus competidors, cal que la gent del Penedès s’ho cregui d’una forma decidida i que grups com els de Qalidès puguin comptar amb vint o 30 cellers de la mateixa talla de qualitat que els que ara en formen part.

Cal, en definitiva, una empenta que ens tregui els vicis adquirits de la sobreproducció i els quilos del cap i que ens meni a rendiments ajustats i a la promoció real i efectiva de varietats autòctones, tot i que jo no rebutjaré mai un bon vi fet al Penedès amb varietats foranes. I remarco els termes “bon vi” com a centres de l’argument perquè són cabdals. Qualitat, qualitat i qualitat... o res.

Qalidès uneix aquests conceptes i els ha sabut donar forma amb petites pinzellades que deixen petjada però que acaben sent un petit gra de sorra dins una platja. Calen més iniciatives com la seva, que sempre ha lligat vins, paisatge i territori fins i tot convidant els millors cuiners de la zona a acompanyar les seves presentacions amb creacions originals i de la terra.

Per cert, en aquesta primera edició els passaports se’ls van endur el conseller d’Agricultura i Acció Rural, Joaquim Llena, la cuinera Carme Ruscalleda, el sumiller Josep Roca, l’actor Toni Albà, el cavista Pere Guilera, l’artista Maria Teresa Baltasar, el periodista Ramon Francàs, la fundació Mas Albornà i l’esportista Laia Sanz.

El grup de cellers l’integren Albet i Noya, Augustus Fòrum, Can Feixes, Can Ràfols dels Caus, Jean Leon, Finques Torres, Jané Ventura, Mas Comtal i Gramona. Personalment crec que hi faltarien un parell o tres de cellers més (se m’acudeixen d’entrada Heretat Mont-Rubí, Parés Baltà o Naveran) que podrien ser-hi, però el que és cert és que els que hi són, en fan mèrits sobrats.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada