08 d’abril, 2010

Sales òrfenes d’antics tresors


2.500 quilos de biga de fusta repartits en 9 metres i mig han sortit aquest matí per un forat de la façana del Vinseum en una operació a la que no li han faltat vianants estranyats per l’enrenou, curiosos congregats expressament per veure l’operació, càmeres i per descomptat el personal del Vinseum que ha pogut seguir un procés físic (el de treure la biga) que simbolitza la deconstrucció d’un espai per crear-ne un de nou.

Amb la sortida de la gran peça de fusta les sales de l’antic museu han quedat òrfenes completament dels seus antics tresors, habitants silenciosos de la història d’aquest espai que ara vol renéixer adaptat a les circumstàncies actuals i a l’entorn de museus també dedicats a la vinya i al vi que, amb molt menys fons, aconsegueixen molta més anomenada i visites.

El procés no serà fàcil i em consta que la lluita, sobretot per aconseguir els fons necessaris per tirar endavant el projecte i pel dia a dia de l’entitat està sent molt dura però no em queda cap dubte que s’aconseguirà. Primer per la vàlua del capital humà que tira endavant el projecte, des de la plantilla del museu fins als seus directius i segon perquè ni el Penedès ni Vilafranca es poden permetre prescindir d’un museu dedicat al vi. En aquest cas a les cultures del vi de Catalunya.

Ara que totes les peces són fora i descansen ja a Cal Berger a l’espera d’una restauració a fons, arriba el moment “pic i pala” perquè el nou Vinseum sigui una realitat a principis de l’any vinent tal i com apunten les previsions. Em fa l’efecte que l’espera es farà llarga.Fotografies: Vinseum

1 comentari:

  1. Finalment el pes de la biga és de 1.940 quilos, bastants menys del que ens deien els càlculs aproximats, basats en la densitat de la fusta. La bàscula del magatzem de Cal Berger ens va confirmar aquesta dada ahir al final de l'operació de trasllat de la peça.
    Ara ja són totes les premses als antics cellers de Cal Berger, on seran tractades amb la cura necessària perquè puguin tornar al museu amb les millors condicions possibles.

    ResponElimina