06 d’abril, 2010

La gran premsa del Vinseum sortirà per la porta gran

Com els toreros després d’una tarda sublim la gran premsa del Museu del Vi de Vilafranca, ara conegut com el Vinseum, sortirà aquest dijous per la porta gran de l’edifici. O el que és el mateix, per la façana principal de l’immoble, perquè de fet de porta gran ni en té ni n’ha tingut mai cap que fos de mides extraordinàries o reservada per a les grans ocasions.


El desmuntatge de la premsa i la seva sortida de l’edifici aquesta setmana forma part de la darrera de les operacions d’evacuació de les col•leccions: la de les premses de vi.

Les peces de la col•lecció, segons que han explicat avui mateix des del Vinseum, l’han estat desmuntant des del mes de febrer i l’han estat traslladant i remuntant als nous magatzems de Cal Berger.

Aquest dijous 8 d’abril, a partir de les 8h del matí, tindrà lloc l’inici de l’operació més costosa, l’extracció de la biga de fusta de la premsa de lliura, la més emblemàtica del fons vitivinícola. Les grans dimensions de la biga de fusta (9,5 metres de longitud, 2.500 kg de pes aprox.) obliguen a recuperar el camí per on va entrar a principis dels anys quaranta. Quasi setanta anys més tard, la biga traçarà una línia recta fins a trobar l’interior de la façana del Palau i haurà d’escolar-se pel forat que s’ha hagut de fer a mida perquè pugui sortir a la plaça Jaume I, i ser recollida per la grua d’un camió de gran tonatge que la transportarà al magatzem de Cal Berger.El divendres 9 d’abril l’operació d’evacuació de premses es preveu que conclogui amb l’extracció dels grans plats de premsa de pedra, cadascun amb un pes aproximat entre els 3.000 i els 4.500 kg.

Fotografies: Vinseum

1 comentari:

  1. ei!
    avui he passat per la plaça just quan l'estaven carregant al camió. m'he perdut el moment just de la sortida per la porta gran, però m'he quedat un minut per comentar la jugada amb els companys de professíó.

    ResponElimina