15 de setembre, 2009

Cevipe es farà càrrec de la gestió de la Cooperativa Agrícola de l’Arboç

Ja fa temps que hauria d'haver penjat aquest post però mai no acaba de ser tard. És un article que vaig fer fa quinze dies i que va sortir publicat al setmanari El 3 de Vuit.

Les inversions econòmiques realitzades per molts cellers penedesencs estan passat factura ara a algunes d’aquestes empreses que, com tantes altres, tenen dificultats per fer front als seus pagaments davant la negativa de les entitats financeres a ampliar o mantenir crèdit. En aquesta situació s’ha trobat el Celler Cooperatiu de l’Arboç que l’any 2006 va marxar de les velles instal·lacions amb importants inversions en una planta més moderna i espaiosa. A principis d’aquest any els responsables del Celler van demanar ajuda per tirar endavant a la Generalitat que finalment s’ha materialitzat en ajuts econòmics amb el compromís de tutela del grup de Cooperatives de Cevipe.

Després de diverses negociacions amb el Departament d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural i el Departament d'Economia i Finances de la Generalitat s’ha apostat perquè sigui Cevipe l’encarregada de gestionar la Cooperativa Agrícola de l'Arboç. L’acord inclourà la signatura d’un conveni intercooperatiu que permetrà l’accés al Pla de Concentració, Intercooperació i Modernització de les Cooperatives Agràries que té el Departament d’Agricultura i que ha de servir per poder desenvolupar el projecte de viabilitat de la Cooperativa.
La Generalitat aportarà un ajut a traves del Pla de Concentració Cooperativa, i un préstec per la viabilitat del celler arbocenc. Tot i que els interessats no han volgut parlar de xifres, aquest setmanari ha pogut saber de fonts properes a la Generalitat que es tracta d’un préstec de 7 milions d’euros.
A canvi, la tutela de la gestió del Celler Cooperatiu de l’Arboç passarà a mans de Cevipe, convertint-se així en la tercera planta d’elaboració d’aquest grup de cooperatives que integra una quinzena de cellers. Des d’aquesta entitat de segon grau, el seu director, Pau Urgell, ha explicat que la Junta de la cooperativa d el’Arboç continuarà funcionant com fins ara però que es crearà una comissió formada per dues persones de Cevipe i dues del celler que serà l’encarregada de supervisar tot el projecte de viabilitat del celler.
El celler arbocenc té actualment una entrada de set milions i mig de quilos de raïm anuals i una massa social de 240 cooperativistes.
A més aquest no serà el seu primer contacte amb Cevipe ja que el celler va formar part del grup cooperatiu fins l’any 2006 quan un sector de cooperatives entre les que hi havia també les de Covides, Sant Jaume dels Domenys, Blancafort i Rocafort van decidir abandonar el grup per comercialitzar ells mateixos els seus vins a doll i embotellats.

Quinze cellers a Cevipe

Cevipe és una Cooperativa de segon grau constituïda el 1985 i integrada per 15 cellers i dues plantes d’elaboració de vins en fermentació controlada, situades a Bellvei del Penedès i Sant Sadurní d’Anoia a les que se suma també ara la de l’Arboç.
El grup és actualment la unitat de producció de raïm més gran que hi ha a Catalunya amb la recepció de 50 milions de quilos de raïm que desprès de vinificar es queden en uns 30 milions de litres per al mercat del cava i la resta van a parar a les DO Catalunya o DO Penedès. El seu volum d’exportació pot representar segons les collites entre un 15% i un 20% de la seva collita amb destinataris cap a països com Alemanya, Itàlia, Àustria, Luxemburg i França.
Segons el grup, Cevipe és a hores d’ara és un de les referents dins del sector vitivinícola per la seva professionalitat comercial i de qualitat de producte i ha estat pionera en la utilització de tecnologia de darrera generació en els seus processos productius i de control de qualitat, fet que “queda demostrat en què tot el producte dels seus socis és ven a elaboradors de la zona i d’arreu del món, provocant que, en més d’una ocasió, s’hagi de comprar raïm a proveïdors no socis de la zona”.
Amb la integració de la Cooperativa de l’Arboç, Cevipe donarà “un pas més cap l’objectiu de poder aconseguir unitats econòmiques competitives gestionades amb modernitat i gaudint d’un excel·lent equilibri econòmic-financer, per continuar mirant el futur amb tranquil·litat i així continuar incrementant, clients i sent un referent en el sector vitivinícola del Penedès i de Catalunya”.

Augmentaran la compra de raïm

A banda de l’acord de tutela del Celler cooperatiu de l’Arboç, l’assemblea de Cevipe celebrada ara fa alguns dies ha acordat augmentar la compra de raïm en aquesta campanya “per tal d’intentar ajudar a millorar la situació del sector vitivinícola a Catalunya” i facilitar així que els viticultors puguin entrar el raïm que tenen a les vinyes.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada